top of page
  • Foto van schrijvereprojecten

alternatieve thuisbatterij en opslag

Het onderwerp thuisbatterij heeft rechtstreeks niet veel te maken met lage energie bouwen, maar onrechtstreeks toch wel. Immers, een goed geïsoleerde woning doet ook aan warmte-opslag; de warmte die binnen zit wordt zo lang mogelijk binnen gehouden. Het is alweer 15 jaar geleden dat ik een passieve woning (met warmtepomp en pv-panelen) heb gebouwd voor mezelf, en na 15 jaar kan ik zeggen dat ik er nog geen moment spijt van heb gehad. Door 14 jaar een terugtellende meter te hebben gehad , was er geen financiële kost verbonden aan het energieverbruik. Ook de aankoop van een klein elektrisch voertuig 8 jaar geleden had niet echt een grote impact. De (beperkte) energie die je in de winter verbruikte, werd grotendeels geneutraliseerd door de zonne-energie in de zomer.

Ondertussen zijn we voorzien van een digitale teller; het bovenstaande feestje is dus gedaan.

De digitale meter zorgt ervoor dat je altijd weinig energie moet verbruiken, wat energetisch natuurlijk logisch is, maar in de winter niet eenvoudig.

Om het energie -en financiële verbruik te beperken zijn er echter zijn bijkomende maatregelen mogelijk en interessant, alhoewel ze m.i. nog in de kinderschoenen staan en geen oplossing bieden die 100% omvattend is.

Wat hebben we gedaan :

De verouderde, rudimentaire warmtepomp was inmiddels aan vernieuwing toe en de nieuwe heb ik ineens voorzien van een groot buffervat...met als voordeel opslag van warm water, bruikbaar voor de vloerverwarming en ventilo-convectoren. Ook de boiler heb ik niet te klein genomen. Dit zorgt ervoor dat er ontkoppeling ontstaat van wanneer je energie verbruikt (dus warmte nodig hebt) en wanneer je energie opwekt, net zoals bij een elektrische batterij. De warmtepomp moet hiervoor wel geschikt zijn d.m.v programmering, maar dat zijn ze meestal. Het moment van warmte-opwekking, dus elektrisch verbruik, kan je dus kiezen. In de winter kan het interessant zijn em een dynamisch tarief te hebben, dat 's nachts goedkoper is als overdag, en rekening houd met de daluren overdag. Of je kan de warmtepomp enkel overdag laten draaien; als dit een lucht-waterwarmtepomp is zal die efficiënter werken bij warmere dagtemperaturen. In de tussenseizoenen kan je tijdens zonneschijn door middel van pv panelen de warmtepomp laten werken en de buffers en boiler voeden met warm water. Maar let op : er is nog altijd energieverbruik en dus energiekost; zij het veel minder.

Vermits onze hoofdauto onlangs aan vervanging toe was (prius hybride, 17 jaar oud, 350.000 km) hebben we besloten om een elektrisch voertuig te kopen met een wat groter batterijpakket, waardoor je wat verder kan rijden. Maar wat vooral bij dit merk en type interessant is, is de V2L (Vehicle To Load) functionaliteit, laten we zeggen een eenvoudige voorloper van V2H (vehicle To Home); dus de auto als thuisbatterij. Mits een manuele omzetting kan ik dus kiezen om de huisstroom uit het net te halen of uit de auto. Als de auto is opgeladen met zonne-energie, kan ik een nacht, of zelfs een paar donkere dagen overbruggen. De combinatie met een intelligente laadpaal is essentieel. Zelfs in de winter zou je de auto aan goedkope stroom 's nachts kunnen laden, en die stroom overdag gebruiken. Er is natuurlijk nog een bijkomende voorwaarde : de auto moet best veel thuis zijn, en dat is ook niet bij iedereen het geval.

Zoals reeds vermeld is er nog werk aan de winkel : er bestaat nog geen gebouwbeheersysteem dat eenvoudig bedienbaar is en alle toestellen kan aansturen.

Er is nog maar één auto, officieel geschikt en goedgekeurd voor V2H.

En de hedendaagse warmtepompen zijn gemaakt om zacht te werken (terwijl bij voldoende zon ze hard zouden moeten kunnen werken om de buffers zsm te vullen).


Er is vooruitgang, maar geduld is een belangrijke eigenschap....Gert Willemen

52 weergaven0 opmerkingen
bottom of page